Herdenkingsdag 10-jarige sterfdag Pim Fortuyn

Deze zes mei was het tien jaar geleden dat Pim Fortuyn overleed en er werd (voornamelijk) in de stad Rotterdam, maar ook daarbuiten, stil gestaan bij het overlijden van de politicus, publicist en Hoogleraar. De dagen ervoor was het al nieuws en er was in diverse media ook aandacht voor de persoon Pim Fortuyn. Rond de dag zelf kwam er ook het nodige in het nieuws en dan vooral over zijn opkomst en rol binnen het partijpolitieke landschap, minder komen zijn vele boeken en artikels naar voren. (en zijn ideeën)

Op deze zondag 6 mei, organiseerde de ‘vrienden van Pim Fortuyn’ een vereniging uit Rotterdam, een hele dag vol met activiteiten. Men bezocht bijvoorbeeld het Mediapark in Hilversum waar Pim Fortuyn is doodgeschoten door Volkert van der Graaf. Maar ook zijn graf op begraafplaats Westerveld te Driehuis. Daarnaast organiseerde de Gemeente Rotterdam nog een Symposium over de maatschappelijke betekenis van Fortuyn. Vanwege zijn belangwekkende rol in de Nederlandse en Rotterdamse politiek. Ikzelf was in die tijd lid en actief voor de Jonge Fortuynisten en vond ik dat ik op deze dag dus zeker mijn gezicht even moest laten zien.

Zelf bezocht ik de stille tocht en de toespraken bij het standbeeld van Pim Fortuyn. We begonnen aldus op de verzamelplek voor het laatste woonhuis van Fortuyn op het G.W. Burgerplein. Rond 16u30 vertrok de tocht hiervandaan, in de richting van het plein (Korte Hoogstraat) waar het standbeeld van Fortuyn staat. Het plein werd vandaag ook officieel omgedoopt tot het Pim Fortuynplein. De wandeling ging in rustig tempo onderweg, iedereen was aan het kletsen en ik kon eens wat herinneringen navragen bij de wandelaars over de dag waarop Fortuyn het leven liet. Tenminste was ik wel erg benieuwd waar iedereen in 2002 was en hoe dit nieuws op hem over was gekomen. Enkelen hadden op de dag zelf bloemen bij zijn huis gelegd, iemand zelfs in Hilversum, ikzelf was met mijn buurvrouw (toevallig) op het Plein in Den Haag te vinden.

We kwamen na een half uurtje lopen, langs het Centraal Station én onder begeleiding van enkele politie-agenten aan bij het plein. Daar sloten we als (activistische) groep aan bij een de al aanwezige mensen. Waaronder diverse politici (Leefbaar Rotterdam, LPF Westland), familieleden en naasten van Fortuyn, maar ook toenmalige LPF’ers (Nawijn, Eerdmans) . Al met al een aardig gezelschap van een paar honderd mensen. Op het plein was er een podium neergezet, kon men bloemen leggen bij de herdenkingsplek, en waren er vlaggen en ook opvallend veel voetbalsjaaltjes opgehangen. Vervolgens konden we meerdere sprekers horen die alle iets vertelden rondom de Fortuyns 10-jarige sterfdag. O.a. een student van de Rotterdamse Universiteit, Jennifer Vetter van het organiserende comité, Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam en een lokale Marokkaan.

Om exact zes over zes hield iedereen twee minuut stilte in acht, omdat dit het tijdstip van overlijden van Pim Fortuyn zou zijn. Hierna was het officiële gedeelte van de dag afgelopen en konden we nog even gezellig nakletsen. Ik ben tevreden dat ik de man die politiekcorrecte dictatuur eigenhandig doorbrak, op deze dag kunnen herdenken. Als ex-Fortuynist weliswaar.

Sjors Remmerswaal

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s