Rodenbachvorming Voorpost Westland

Kring Westland organiseerde op vrijdag 10/02 een Rodenbachvorming in Vlaams Huis De Gezelle. De heer Johan Strobbe, als archivaris en leerkracht geschiedenis werkzaam in het Klein Seminarie en o.a. in dat opzicht ervaringsdeskundige, trakteerde de talrijke aanwezigen op een alomvattende en heldere lezing die met ondersteunend beeldmateriaal ongeveer een uurtje duurde.
We leerden Rodenbach kennen als een gedreven jongeling die – ondermeer geīnspireerd door Guido Gezelle en Hugo Verriest – tijd noch moeite spaarde om middels talrijke inititiatieven zoals de Blauwvoeterie en het oprichten van verschillende toneelgroeperingen een Vlaams bewustzijn ingang te doen vinden. Dat de jongeman ziek en uitgeblust op nauwelijks 23-jarige leeftijd helaas het leven liet, heeft deels hier zijn oorzaak. Het mede daardoor haast mythische beeld van hem herleidde Johan kundig tot de juiste proproties.
De erfenis van Rodenbach is deels verloren gegaan en zij verloor tot op zekere hoogte ook haar relevantie. Maar wie zijn nalatenschap naar waarde weet te schatten ontdekt in hem een compromisfiguur die bruggen wilde bouwen tussen o.a. liberale en katholieke strekkingen. In dit opzicht kan hij ook vandaag nog als voorbeeld gelden voor wie de Vlaamse ontvoogding zwaarder weegt dan ideologische verschillen.

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Vorming en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s