Voorpost Antwerpen/Kempen: Brussel is van ons!

Omdat Vlamingen niet erg van Brussel houden en er zelfs een tendens bestaat om Brussel te laten vallen, vonden de Voorpostkringen van Antwerpen en de Kempen het niet ongepast om eens een bezoekje te brengen aan deze stad. Temeer daar Brussel een belangrijk onderdeel vormt van de geopolitieke strijd (Fédération Wallo-Brux, Brusselse Metropolitane Regio) die de franstaligen voeren, met het oog op annexatie na een gebeurlijke splitsing van België. Onze gids was Paul De Ridder, voorzitter van de Vereniging voor Brusselse Geschiedenis en tevens Brussels parlementslid voor de N-VA.

De heer De Ridder stak meteen ferm van wal door te stellen dat, door de eeuwen heen, de verfransing eerder van het historische Vlaanderen uitging, dan van Brussel. Vlaanderen was lang onderdeel van Frankrijk en de administratie was er in het Frans, terwijl in Brabant de administratieve taal het Nederlands was. Dat veranderde met de komst van de Bourgondische hertogen in 1430, doch dat had geen invloed op de bevolking, die gewoon Nederlands bleef praten. Tot aan de Franse Revolutie was Brussel een vrijwel Nederlandstalige stad. De Franse bezetter voerde een systematische verfransingspolitiek, die op fel verzet stuitte van de Brusselse bevolking. Na de oprichting van de Belgische staat in 1830 ging het steil bergaf met het Nederlands in Brussel.

Na deze uiteenzetting brachten we een kort bezoekje aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, die door de inzet van Paul De Ridder gerenoveerd is geweest. Als dank torent zijn beeltenis nu hoog boven de stad als één van de waterspuwers op de kerk. We verkenden de Coudenberg, de Marollen (waar we in een uiterst gezellige kroeg onze dorst lesten), de Grote Markt en ten slotte de buurt rond het Sint-Goriksplein. Daarbij toonde de heer De Ridder ons met de bewijzen in de hand dat Brussel van oorsprong een Nederlandstalige stad is en dat de Franstaligen er de hand niet voor omdraaien om de geschiedenis botweg te vervalsen.

Iedereen was het erover eens: dit was een boeiende en leerrijke dag, niet in het minst door de enthousiaste vertelkunst van de heer De Ridder. We kunnen dit bezoek alleen maar aanraden aan de andere Voorpostkringen en aan iedereen die nog voor Brussel wil vechten! Kenden we in Vlaanderen nog maar mannen als de befaamde Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx, die zei: ‘Antwerpen laat Brussel niet los!

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Onafhankelijkheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s