Vormingsmiddag over de 80-jarige Oorlog

In Bergen op Zoom organiseerde Voorpost een vormingsmiddag over de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Een oorlog die tot gevolg had dat de Nederlanden tot op de dag van vandaag verscheurd zijn in een noordelijk en in een zuidelijk deel.

De lezing bestond uit twee gedeelten. Eerste spreker Tomas Verachtert (Germanist) behandelde de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Hij bespak zeer duidelijk de factoren die in deze oorlog van belang waren en gaf de gevolgen aan voor de definitieve scheiding van de Nederlanden. Factoren van economische, religieuze en vooral van politieke aard. De spreker gaf al bij aanvang van de lezning aan dat het geen lezing was om vrolijk van te worden. En inderdaad, de afwegingen die destijds zijn gemaakt komen de nationalisten van vandaag niet altijd sympathiek of verstandig over.

Na de pauze kaderde historicus en auteur Peter Pauwels de oorlog in een breder kader. Hij schertste de oorlog in een meer geopolitieke context waarbij hij onder andere refereerde aan de strijd in Zuidoost-Europa tegen de Turkse bezettingsmacht en de relatie daarmee met de strijd in de Nederlanden. Daarnaast gaf hij meer inzicht in de achtergronden van de hoofdrolspelers zoals die van Willem van Oranje. Na afloop werd nog een kleine vragenronde gehouden.  De sprekers hebben een boeiende uiteenzetting kunnen geven die door de aanwezigen zeer werd gewaardeerd. Landelijk actieleider Florens van der Kooi sloot de middag af met de aankondigingen voor de komende acties en activiteiten.

Bergen op Zoom. Een stad in een regio waarvan we nog gaan horen. Op donderdag 22 september zal de eerste stamtafel in deze regio worden gehouden.
Vormingsmiddag over de 80-jarige Oorlog

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Vorming en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s