Belgische koning bezoekt Maldegem – Voorpost voert actie in vrijheid

Vandaag bezocht de Belgische koning het Oost-Vlaamse stadje Maldegem. De Vlaams-nationalistische en heel-Nederlandse beweging Voorpost maakt van dit soort “blijde intredes” al decennia gebruik om zijn stem te laten horen voor het opdoeken van België, het afschaffen van de monarchie, en het stichten van een onafhankelijke Vlaamse Republiek. Ook deze keer had Voorpost dus aangekondigd dit te zullen doen.

Niet tot genoegen van het lokale politiekorps dat eerder op de week een aantal maatregelen aankondigde waar de Libische kolonel Khadaffi nog een puntje kon aan zuigen. “Zodra er nog maar iemand de orde begint te verstoren, wordt er ingegrepen”, liet lokale korpschef Vanavermaete weten. Het roepen van politieke slogans en het uitdelen van pamfletten werd door de politie vergeleken met een aanslag. Mensen met “extremistische politieke ideeën” – dat is dus iedereen die een probleem heeft met onverkozen staatshoofden kennelijk – waren op voorhand gescreend. Hun foto’s werden verspreid onder de politiediensten. En er zouden in totaal honderd politiemensen op stap gaan om iedere booswicht die het maar riskeerde “België barst” te roepen in de kraag te vatten en voor uren achter slot en grendel te steken.

Het draaide anders uit. Voorpost kreeg voor de eerste keer in de geschiedenis … de toelating om openlijk te manifesteren tijdens het koningsbezoek. Vijfentwintig militanten, die verwacht hadden hun verlofdag grotendeels door te brengen in de cel, mochten op een tiental meters van het “koninklijke parcours” in alle vrijheid hun affiches omhoog steken, anti-Belgische slogans roepen en de tweede strofe van de Vlaamse Leeuw aanheffen. Niemand werd gearresteerd.

We durven hopen dat dit plotselinge democratische inzicht, dit respect voor de vrijheid van meningsuiting – dat ongetwijfeld is ingegeven door een vooral in Vlaanderen steeds sterker wordend besef van het naderende einde van België en het met definitief pensioen zenden van de Belgische koninklijke familie -, ook zijn weg zal vinden naar andere dergelijke gelegenheden. Het recht op betogen en de vrijheid van meningsuiting respecteren is toch wel het minste wat een op zijn laatste benen lopende Belgische staat kan doen.

Als we niet beter wisten, dan zouden we hopen dat we volgende week zondag ook in alle vrijheid kunnen wandelen in de ontstolen gebieden, maar we vrezen dat de nieuwe wind nog niet tot daar zal waaien …

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Actie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s