Lezing over de Verloren Randgebieden van de Nederlanden

Een behoorlijk aantal mensen had de zondagmiddag vrijgemaakt om naar deze lezing van Voorpost Haaglanden te komen. Hier sprak Rene Overmeire van de vereniging Zannekin en hij hield een voordracht over de werking van zijn organisatie en ging uitvoerig in op de actualiteit en de geschiedenis van de verloren randgebieden van de Nederlanden.

Overmeire legde uit dat zijn vereniging als doelstelling heeft om de historische en de culturele banden met al de van ons vervreemde Nederlandse gebieden nader te onderzoeken en hiervoor belangstelling voor op te wekken. Tevens dat men lezingen en reizen organiseert om dit voor het voetlicht te brengen. De spreker wist over de persoon Zannekin het nodige te vertellen, wie deze persoon nou precies was en wat zijn inbreng was in de Nederlandse strijd.

Frans-Vlaanderen, Oost-Friesland, Lingen, Benthem, passeerden onder andere de revue. Deze landstreken hebben een onmiskenbare bijdrage geleverd aan het culturele erfgoed en de eigenheid van de Nederlanden volgens de spreker. Hij refereerde aan het gegeven dat er tegenwoordig in Zuid-Vlaanderen weer in het Nederlands op school wordt les gegeven.

Er was natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen en daar werd ook goed gebruik van gemaakt. Van de actuele stand van zaken in Zuid-Vlaanderen en de Kleef wilden de bezoekers het nodige weten. Ook de vastlegging van de grenzen bracht de nodige interesse op, tevens hoe dit na de beide wereldoorlogen in zijn werk is gegaan. Mede ook omdat er hierbij nogal eens sprake is geweest van pogingen tot het verschuiven van de grenzen.

Al met al een geslaagde lezing in de regio Den Haag.

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Vorming en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s