Voorpost herstelt Manneke Pis in ere

Manneke Pis werd in zijn vierhonderd jaar bestaan – zijn vader Julianeken laten we even buiten beschouwing – al talloze keren geschonden, zoekgemaakt en ontvoerd. Tijdens het Franse bombardement van 1695 werd hij door de inwoners van de Vlaamse stad Brussel verborgen. Toen hij door Engelsen ontvoerd werd in 1745 haalden diezelfde Vlamingen hem, met de hulp van de inwoners van Geraardsbergen, terug. Toen de Fransen hem twee jaar later probeerden te roven, kwamen de Vlaamse inwoners van Brussel in opstand en dwongen zo de Zonnekoning op de knieën. Toen een “ex”-misdadiger het beeldje in 1817 vernielde zorgden de Vlamingen van Brussel er voor dat uit het oude beeld een nieuw ontstond.

Alleen tegen de Franstalige gijzelnemers van de Vlaamse stad Brussel, tegen diegenen die de stad langzaam overgenomen hebben en hem uiteindelijk helemaal, mét de omliggende provincies in bezit willen nemen, hebben de inwoners zich nooit terdege beschermd. Van Manneke Pis – het ventje dat ooit als wapenspreuk meekreeg dat hij met zijn hoofd boven zijn vijanden uitstak – werd eerst een “ketje” gemaakt, vervolgens een verfranste Brusselaar en daarna … een symbool voor België.

Manneke Pis urineert op het Belgische vod.

Voorpost heeft deze namiddag om 14 uur, in het bijzijn van tientallen toeristen, Manneke Pis symbolisch weer bevrijd uit zijn Belgische juk. Hij kreeg van ons een Vlaams kostuum en een Belgische vlag om op te plassen. Zodat hij op zijn minst weer symbolisch kan neerkijken op zijn vijand: diegenen die van de Vlaamse stad Brussel het “Bruxelles” van vandaag gemaakt hebben.

De actie verliep zonder incidenten.

Bron: Voorpost

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Actie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s