Voorpost Nederland: de jaren ’90

 Klik hier om de foto in zijn origineel formaat weer te geven. Het waren de hoogtijdagen van het politiekcorrecte denken. Omdat het economisch goed ging vond de goegemeente het niet nodig dat er ook kritische geluiden ten aanzien van de multiculturele samenleving werden gemaakt. Debatteren over de grote maatschappelijke vraagstukken bleek ook toen onmogelijk. Het gros van de politieke partijen, maar ook veel breder in de samenleving, bekeerde zich tot het liberalisme. Wat ook zijn uitwerking had op de samenleving, die rap veranderde richting een meer en meer economische oriëntatie. Van mens naar de consument en van het voorheen heilige Rijnlandmodel, naar de Angelsaksische benadering.

Scherpe thematieken
September 1998: Voorpost betoonde solidariteit met de Friezen en haar culturele ontplooiing door bij de herdenking van de Slag bij Warns aanwezig te zijn. Het was mijn eerste grote actie in Nederland en het bleek de tweede keer te zijn dat door Voorpost de Slag bij Warns werd herdacht. In de stromende regen stonden we aan het IJsselmeer tegenover een even grote demonstratie – vanuit Amsterdam gekomen linksextremisten – terwijl op een gegeven moment een vliegtuigje met de boodschap ‘Fryslan Boppe – Voorpost’ over onze hoofden trok. Dit leverde groot applaus op en uiteraard woede bij de tegenstander.

Voorpost ging rond 16 oktober (Wereldvoedseldag) actie voeren tegen de globalisering en koos daarvoor een boegbeeld uit, namelijk de Amerikaanse keten McDonald’s. We kozen ervoor om Hollandse appels uit te delen aan potentiële bezoekers van een McDonald’s eettent. Het waren acties tegen de globalisering waarvan we er wel meerderde gingen voeren.

Ook lieten we ons horen tegen de Europese Unie, met acties waarmee Voorpost de nodige aandacht trok. Zo plakten Voorposters in diverse steden plakkaten met de tekst E=MC2 tijdens de verkiezingen van 1998, waarbij de ‘E’ een Euroteken, de ‘M’ van McDonald’s en de ‘C’ van Coca-Cola was. Zelfs extreemlinks liet ze ongemoeid omdat ze dachten dat ze van ‘hen’ waren, totdat ze onderaan het plakkaat een verwijzing naar een webstek vonden waar de kritiek van nationalisten op de superstaat van de Europese Unie werd uitgelegd.

De acties tegen de globalisering leidden dus ook tot grote verwarring bij zowel linkse activisten als de media, omdat op sommige punten bleek dat rechts en links wel overeenkomstige tegenstanders hadden. Door het linkse narcisme, bleek het onmogelijk samen te werken, maar het had bijvoorbeeld tot gevolg dat later de Anti-McDonald’s campagne bijna volledig gekaapt werd door Voorpost. En het Comité Nationalisten tegen Globalisering (waar Voorpost enthousiast aan meewerkte) ervoor zorgde dat links zich ‘anders-globalisten’ gingen noemen om zich te onderscheiden van de echte anti-globalisten, namelijk wij nationalisten.

Januari 1999: Uiteraard bleef ook onze klassieke thematiek niet ongemoeid. We stonden ooit met zijn drieën in Groningen waar een tentoonstelling in het Groninger Museum werd gehouden met propagandaposters uit China. Er werd kritiekloos reclame gemaakt voor de maoïstische terreurstaat China. Met een groot spandoek trokken we de aandacht van alle mensen die van het station naar de binnenstad liepen en konden op veel bijval rekenen. Er waren zelfs meerdere mensen die hun ongenoegen kenbaar maakten bij de kassa van het museum.

Samenwerking
In de jaren 90 kwam er meer nadruk op de vorming aan de miltanten, naast uiteraard de uitgave van ons blad Revolte. We konden gebruiken maken van het opgerichte studiecentrum SOS (Studie, Opbouw en Strijd) gezien de ideologisch sterke verwantschap. Alsmede werd door het SOS een stevig ideologisch blad uitgegeven en meerdere lezingen georganiseerd.

Er werd vanuit Voorpost ingezien, meer dan tevoren, dat je activisten van je vereniging niet zomaar de straat op kunt sturen, zonder een stevige ideologische onderbouwing. Er werden daarom ook lezingen georganiseerd over verschillende onderwerpen en door een divers aantal sprekers. Naast traditionele onderwerpen kwam er ook aandacht voor dierenrechten en anti-globalisme.

Dan is er ook nog het Heel-Nederlands Voetbaltoernooi, een succesvol jaarlijks bijeenkomen, waar kameraadschap tussen verschillende verenigingen aangehaald wordt. Midden jaren negentig begonnen tussen activisten uit Mechelen en de Bollenstreek, later overgegaan in handen van Voorpost als organiserende partij. Maar ook heden ten dage levend en met nog altijd veel verschillende organisaties die ieder jaar meedoen.

Tegen de verengelsing werd o.a. actie gevoerd bij America Today, die het totale winkelconcept uit de V.S.A. heeft overgevlogen naar Nederland. En dan hier ook schaamteloos het engels als communicatietaal voert. En daarbij op verschillende universiteiten voerden we ook actie tegen de verengelsing, samen met de toen nog bestaande Nationalistische Studenten Vereniging (NLSV) Ook een vereniging die veel ideologische overeenkomsten vertoonde met Voorpost en daarom wel wilde samenwerken op dit thema.

Een succesvol Pinksterkamp was er in Nederlands Brabant in het jaar 1997, het eerste dat op Noord-Nederlandse bodem plaatsvond en in 1999 vond het tweede in het noorden plaats te Friesland. Toen bleek wederom hoe ver extreemlinks zou gaan om politieke tegenstanders als Voorpost te stoppen. Twee bussen met ‘tolerante’ gemaskerde linksextremisten belaagden onze locatie die we na een tip hadden verplaatst, omdat onder de deelnemers (hele) kleine kinderen en bejaarden waren.

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s