Voorpost Nederland: de jaren ’80

 Klik hier om de foto in zijn origineel formaat weer te geven. Het klimaat waarin rechtse organisaties een werking draaiende moesten zien te houden, was in de jaren 80 van de vorige eeuw bijzonder moeizaam. Nieuwlinks had de leidende posities in de maatschappij weten te bemachtigen. Er waren de kabouters in Amsterdam, maar ook drugsgebruik, pedofilie, de ‘tijdelijke’ gastarbeiders en de emancipatiebeweging van de ‘rode’ vrouwen. Het waren de progressieve geesten die de samenleving domineerden en niet alleen in de studeerkamers, want op straat waren er de krakers en andere autonomen die het andersdenkenden het leven zuur maakten. In die zeer linkse sfeer, waar het bijna onmogelijk was om een kritisch geluid te laten horen, begon Voorpost Nederland een werking op te bouwen, mét haar Heel-Nederlandse boodschap.

Acties in de beginjaren
In 1980 vierde België het 150-jarige bestaan. Voor Voorpost Nederland was de opening van het Vlaams Cultureel Centrum ‘De Brakke Grond’ in Amsterdam een gedroomde kans om voorpaginanieuws te worden. Een bezettingsactie van het nog leegstaande gebouw. Zo gezegd, zo gedaan: na een geslaagde oefening van tevoren, kon er niets mis gaan. Op 21 juni 1980 (de dag dat Boudewijn ‘ter stede kwam in Antwerpen’) om 13u00 zou het gebeuren. De bezetting zélf was een fluitje van een cent. Over de hekken het lege gebouw in en daar anti-Belgische posters plakken. Telefoontje naar politie en pers. “Heel-Nederlandse bezettingsactie van Voorpost tegen België”. Het antwoord was verrassend: “Amsterdam is een vrije stad – hier mag alles – succes met de actie”! En daar sta je dan met je goeie gedrag.

In het jaar 1980 werd de Zuid-Afrikaanse gehandicaptenploeg bij de Olympische Spelen geweigerd, vanwege het ‘Apartheidsregime’. Er werd een tegenactie opgezet in Arnhem, die landelijke publiciteit kreeg. Voorpost werkte hier samen met andere organisaties die vonden dat de boycot tegen Zuid-Afrika onredelijk was. Daarbij werden jaarlijks vele affiches geplakt met een positieve boodschap over Zuid-Afrika en werd zo getracht het negativisme wat af te zwakken.

Voorpost begon met kraampjes op verschillende markten, waarbij geïnteresseerden boeken, brochures, ons eigen tijdschrift de Revolte of affiches aan konden schaffen. Maar waar men ook kon informeren naar het doen en laten van de organisatie en waar wij precies voor stonden. Helaas werden vrijwel zonder uitzondering onze aanvragen afgewezen met de fantasieloze dooddoener: “vrees voor ordeverstoring”. Toen eindelijk weer eens een aanvraag gehonoreerd werd, liep het niet best af. In 1982 te Rotterdam werd de Voorpostkraam met inhoud totaal versplinterd door zwaarbewapende knokploeg. Uiteraard werden niet het tuig maar de Voorposters opgepakt door de politie.

1982 te Roosendaal: in overleg met de politiekcommissaris wordt toestemming verleend, maar geen bescherming geboden. Opmerkelijk: alle boeken en tijdschriften worden door de politie gecontroleerd en na die censuur ‘goedgekeurd’. Daarna volgt een georganiseerde stormloop door zo ‘n 150 onderwereldfiguren van de Anne Frank Stichting uit Amsterdam. Resultaat: boeken én kleding van een Voorposter met verfbommen besmeurt. Brandende sigarettenpeuken werden op de huid van Voorposters gedrukt. Voorposters als criminelen in boevenwagen afgevoerd, zogezegd ‘voor de eigen bescherming’.

Acties waren er voor de Taptoe te Breda, die links wegens militarisme in heel het land wilde verbieden, dit tot grote verontwaardiging van de mensen die ieder jaar dit spektakel graag kwamen bekijken. De actie van Voorpost voor de Taptoe kon dan ook op de volle instemming rekenen. Ook in Breda: de zwarte musical Ipi Tombi. Door de toenmalige Zuid-Afrikaanse regering gesubsidieerd. Dat mocht niet van links. Voorpost was er en beschermde de vrije doorgang voor het schouwburgpubliek. Alom lof van de bezoekers. Voorposters zongen tenslotte ‘Die stem’ boven het gebral van de linkse meute uit.

Onder het maaiveld blijven
Zoals al snel duidelijk wordt, is dat er een treurige rode draad loopt door het Nederland van de jaren en ’80 en ’90. Dat betrof het geweld van extreemlinks tegen rechtse organisaties. Ook Voorpost heeft hiermee veelvuldig te maken gehad. Nog enkele jaren voordat het landelijke bekendheid kreeg door de aanslag in Kedichem (1986) op leden van de Centrumpartij. Naast het vaak gewelddadig verstoren en molesteren van onze informatiekraampjes op de diverse marktpleinen, bereikte het linkse geweld ook een vreselijk dieptepunt.

Het was in februari van het jaar 1983, dat bij onze toenmalige ondervoorzitter Broer Wiersma thuis in het holst van de nacht een brandbom naar binnen werd gesmeten. De politie kon (of wilde) geen dader vinden. In het belang van zijn gezin trok de voorzitter zich toen terug uit de Voorpostleiding. De Voorpostraad heeft vanaf die tijd besloten dat openlijke werking in Nederland niet langer verantwoord was en besloot voortaan anoniem te opereren.

Vanaf 1987 startte Voorpost Nederland met een nieuwe, jaarlijkse activiteit, namelijk de contactdag. Op veler verzoek, omdat gebleken was dat Voorposters, behalve op acties, elkaar niet ontmoetten en elkaar dus niet kenden, maar wél behoefte hadden aan contact met gelijkgezinden. En omdat Voorpost een belangrijke taak ziet weggelegd in het bewerkstelligen van de nationalistische eenheid, over de partijgrenzen heen, leek dit een geschikt middel.

De eerste dag in Den Haag bleek een gouden greep: Voorposters uit zowat alle Nederlandse partijen hingen aan de lippen van spreker Francis van den Eynde die in zijn hartverwarmend betoog pleitte voor een Europa der volkeren en voor een dringende eenheid in de partijrangen. De contactavond vonden daarop jaren na elkaar plaats, met als één van de hoogtepunten centraal in Nederland, in Hilversum, als spreker Johan De Mol, de hoofdcommissaris van de politie te Brussel. De jaarlijkse contactdagen vonden altijd veel bijval door de strakke organisatie en het feit dat ze altijd ongestoord doorgang konden vinden.

Advertenties

Over voorpost

Voorpost is de Heel-Nederlandse nationalistische actiegroep voor Nederland en Vlaanderen.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s